17 - 29 Mayıs: Atölye çalışmaları

17 Mayıs Pazar günü itibariyle 3 atölye çalışması başlıyor. Bunlar: "Eylem Olarak Ekoloji", "Dönüşüm" ve "Ekoyüzey" atölye çalışmalarıdır. 18 Mayıs Pazartesi "Kentinden Ekoloji", 20 Mayıs Çarşamba "Kenti Geri Kazanım" atölye çalışmaları başlatılmıştır. 27-29 Mayıs arasında da "Atık Sanat Tasarım" atölye çalışması gerçekleştirilecektir. Atölye çalışmalarının içeriği ve programları aşağıdaki gibidir.


1- Eylem olarak ekoloji
Yürütücüler: Yelta Köm (YTÜ), Ege Özgirin (İTÜ), Erdem Tüzün (İTÜ)
Program:
17 Mayıs-Sunumlar, misafir sunumlar, tartışma gruplarına ayrılma
18 Mayıs- Beyin fırtınası, tartışma
19-22 Mayıs- Serbest
23 Mayıs- Ürünlerin ön sunumları, tartışma
24 Mayıs- Uygulama, ürün sunumları
25-28 Mayıs- Serbest
29 Mayıs- Sahada uygulama
1.aşama
Gerçek anlamlarından soyutlayarak, sahte bir ideoloji, müstakil bir tasarım ve tüketim odaklı bir ekonominin yeşil renkli etiketi haline getirdiğimiz 'ekoloji' kavramını, giderek daha yakın hale gelen olumsuz gerçekler karşısında yaratılması gereken bir bilinç olarak algılamak.
2. aşama
Ekolojik bilinci sokaktaki insana aşılamak için, yeni iletişim yöntemleri geliştirme, gerilla taktikleri, ürünler tasarlama vb. Atölyenin genel amacı, katılımcıların gruplar halinde bir sonuç ürün çıkarması. Bu sonuç ürün obje, kampanya, film, eylem ve çeşitleri olabilir. Atölye süreci çeşitli sunumlarla, beyin fırtınalarıyla gerçekleşecek ve projelerin çoğu mümkün olduğu sürece 1e1 gerçekleştirilecektir.



2-Kenti Geri Kazanım Atölye Çalışması
Yürütücüler: Dr. Çiğdem Eren (İTÜ), Yeşil Sanatçı Serap Başol, danışman: Dr. Turgut Saner (İTÜ)
Program:
20.05.2009 10.00 Taşkışla buluşma , atölye ve program üzerine toplantı, rota oluşturma, tarihi yarımadada gezi
21-22.05.2009 Bireysel çalışma,bilgi toplama, belgeleme
23-24.05.2009 10.00 Taşkışla buluşma, çalıştay, rota işleme,rotaları çakıştırma
25-26-27-28.05.2009 Bireysel çalışma, bilgi toplama, belgeleme
29.05.2009 Sunumlar

Seçilen bölge:Tarihi yarımada

Bu proje çalışmasında önerilen; kent haritası içinde yer alan geçmişe ait atıl/atık/artık alanları yeni eklerle kente yeniden kazandırmaktır. Amacı; Kentin tarihine ilişkin farkındalık geliştirmek, kent içinde dışlanmış, unutulmuş, kullanılmayan atıl hale gelmiş, geçmişe ait izleri/alan/mekanları ortaya çıkarmak, Görmemezlikten gelinen yitik/kayıp/çökmüş alanların öykülerine duyarlılık geliştirmek, zihinsel ve fiziksel geri kazanımlarını sağlamak, proje önerilerini kamuya sunmaktır.
Öğrenciler/sanatçılar seçilmiş mekanların hikayelerini araştırır ve künyelerini oluştururlar. Pafta, fotoğraf ve maketler eşliğinde sunumlarını yaparlar.


3- Eko yüzey

Yürütücüler: Yasemin Eren (Robert Kolej), Yasemin Löşer (İTÜ), Ecehan Esra Top (İTÜ), S. Zeynep Bacinoğlu (İTÜ)

Yer: 3407 numaralı proje odası
Süre: 3 gün, 11:00- 17:00 saatleri arası

17 Mayıs-Pazar: Tanışma bilgi verme tartışma
23 Mayıs- Cumartesi: Atölye çalışması
24 Mayıs- Pazar: ürünlerin oluşturulması ve sergileme

Önceden biriktirilmiş kullanım sonrası malzemeleri tekrar değerlendirilerek çok amaçlı yüzeyler tasarlanması. Bu atölye çalışmasına öncelikle lise öğrencileri kabul edilecektir.

4- Dönüşüm Atölyesi

Yürütücüler: Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi, Lale Çavuldur (Işık Üniversitesi)

süre: 3 gün (başlangıç: 17 Mayıs Pazar, bitiş: 19 Mayıs Salı)

Kağıt hamuru ile ev objeleri tasarlanacak. Kendi malzemesini kendi üretmek bir tasarımcı için büyük bir zevktir. “Çöp” diye atılan tonlarca kağıt ve karton ekolojik bakış açısına sahip birey için değerli bir malzemedir. Atık kağıtları suyla yumuşatıp, parçalayarak elde ettiğimiz kağıt hamuru ahşabın yapısal özelliklerine sahip ve kil kadar yumuşak ve yaratıcılığa açıktır. “Çöp” hakkındaki algı değişimini sağlayan, değersizi değerli kılan ve dönüştürme alışkanlığını kazandıran atölye çalışmasında farklı bir üretim pratiği kazanabiliriz.

5- Kentinden Ekoloji

Yürütücüler : Didem Sağlam (İTÜ), Halidun Şenkal (İTÜ), Tutku Sevinç (İTÜ)

Süre: 18-21 Mayıs tarihlerinde

Program:
18 Mayıs Pazartesi- Özet Konuşma, Kentte Gözlem-Belge Toplama, Toplanıp Tartışma
19 Mayıs Salı- Serbest ara zaman- kişi veya grupların kararlaştırdıkları şeylerin kente uygulanması
20 Mayıs Çarşamba - Yapılan işlerin toplu tartışılması
21 Mayıs Perşembe - Sunumların Hazırlanması

Ekoloji’nin görünmez dev çemberinden alınan kısmi kesitlerin kent içine yerleştirilmesi / kentin içinden çıkarılması.Ekoloji: Canlıların hem kendi aralarındaki hem de çevreleriyle olan ilişkilerini tek tek veya birlikte inceleyen bilim dalı.


6-Atık sanat tasarım atölyesi

Yürütücüler: Yeşil Sanatçı Serap Başol, RAMAK grubu

PROGRAM
27-28 Mayıs 2009 (11:00-13:00 saatleri arası)

Bu grup çalışması, tek başına bize çok fazla anlam ifade etmeyen küçük atık malzemelerin katılımcılar tarafından bir araya getirilip anlamlı bir bütünü oluşturması sürecini kapsayacaktır. Bu süreçte malzemelerin bir araya gelerek büyümesi ve tek bir bütün oluşturması, insanların bir araya gelerek, birlikteliğin gücüyle büyük bir bütün oluşturmasını sembolize edecektir. Katılımcılarda, atık malzemenin yeniden sanatsal bir yapıt olarak üretilmesi bilincini kazandırmasının yanı sıra; kendini ifade etme, diyalog, uzlaşma, karar verme, yönlendirme, yönlendirilme gibi kendi başına bir paylaşımın ve değişimin deneyimlenmesini amaçlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder